keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Toinen puoli




Taas on saatu myrsky aikaiseksi siihen kuuluisaan vesilasiin. Tyypillinen esimerkki uutisesta, jonka sensaatiolehti masinoi itse itsestään julkisuuden henkilön/henkilöiden avustamana.

Ja me luemme kieli roikkuen ja otamme ärhäkästi kantaa. Niin minäkin

-

Ministeri Stefan Wallin suuttui sensaatiolehti Iltalehden mukaan jutusta, jossa tuleva pääministeri oli kuvattu takaapäin. Wallin lähetti kirjeen lehdelle, jossa hän hienosti välttää ilmaisua "taka puoli."

"Tasa-arvoministerinä ja miehenä en voi mitenkään hyväksyä sitä, että naispoliitikkoa ja hänen "toista puoltaan" käsitellään näin alentavalla tavalla."
On tietysti päivänselvää että kuva on otettu sekä Mari Kiviniemen muotojen, että hänen mekkonsa, siinä erityisesti mekon näyttävän värin innoittamana.

Epäilemättä joissakin (mies)lukijoissa kuva herättää myös seksistisiä ajatuksia.

Seksismi - Seksismillä (lat. sexus, engl. sex, sukupuoli) viitataan katsantokantaan, joka korostaa sukupuolten välisiä eroja ja niihin perustuvaa sukupuolten eriarvoisuutta. (WIKI)
Seksistinen - Virallisen määritelmän mukaan vastaa jotakuinkin "sukupuolirasistista". Käytännössä kuitenkin kuvaa miesten käytöstä, jonka naiset kokevat epätoivottavaksi. (Urbaani sanakirja)

Onko kuvassa jotain alentavaa? Onko se sukupuolirasistinen?

Tasa-arvo on kinkkinen juttu. On totta että kun mies katsoo kuvaa, ei hänen mieleensä ensimmäisenä nouse Kiviniemen ajamat poliittiset agendat.

Wallin haluaa sanoa lehdelle, että "toiselta puolelta" otettu kuva on sukupuolirasistisempi kuin toiselta, johtuen (ilmeisesti) siitä, että ministerin käyttämä asu tuo esiin vartalon muodot, ja niistä paljastuu että ministeri on nainen.

Ja kääntäen: sukupuolineutraalimpi asu tai eri suokupuolta oleva ministeri (Pekkarinen), ei olisi vastaanlaisessa kuvassa herättänyt Wallinissa moista närkästystä.

Mutta nythän minä sotkeudun nokkeliin ajatuksiini. Eihän tasa-arvoministeri tätä voinut tarkoittaa.

Tuohan näyttää ihan sukupuolirasismilta.

-

Vaikeaksi menee. Pitäisikö lähetymistavaksi ottaa rakkaus. Rakkaushan on nyt pop.

Mikael Jugner puhui siitä henkilökunnalle entiessä työpaikassaan YLE:ssä. Puoluesihteerin tehtäviinkin hän lupautui vasta kun oli luvattu, että hän voi jatkaa rakkaudesta puhumista. Sanomat OY:n toimitusjohtajakin Mikael Pentikäinenkin nostaa konsernin korkeimmaksi arvoksi rakkauden.

Onko siis pahasti sanottu jos sanoo, että miehiä tasa-arvon puuteesta moittivien tulisi aina muistaa ensin, että miehet rakastavat naisia. Kun he tämän muistaisivat, heidän tasa-arvoa halajavat aivonsa ehkä kirkastuisivat ja he näkisivät asioiden ytimeen.

Onhan niin etteivät miehet rakasta naisia sen vuoksi, että naiset muistuttavat niin paljon miehiä, vaan juuri niiden pienten mutta merkittävien erojen vuoksi, jotka erottavat sukupuolet toisistaan.

On oltava tarkkana ja katsottava ja pohdittava onko toiselta puolen otetuissa kuvissa oikeasti kyse sukupuolirasismista. Kyse saattaakin olla rakkaudesta. Ja sehän on ihanaa.

Eläköön siis rakkaus ja sukupuolten väliset erot! Eläköön myös tasa-arvo!


Olisiko tässä ollut ongelman ratkaisu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti