keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Se naisen euro?

Vanhasta Hesarista tuli talvella otettua talteen poikkeava näkökulma.

Siinä palkkatilastoasiantuntija Pauli Sumanen kirjoitti, että Suomen talous perustuu mieselättäjäyhteiskuntaan (HS 3.4.2010). Hän väitti härskisti että hyvinvointimme perustuu miesten uutteruuteen.

Sumanen iski särön tasa-arvokeskustelun vallanneeseen käsitykseen naisten alemmasta palkkatasosta.

-

Olemme oppineet että naisen euro on 80 senttiä. Sanotaan että naisen keskiansiot ovat miesten keskiansioista 81 prosenttia ja sanotaan että tämä on tasa-arvokysymys, että näin ei kuuluisi olla.

Tilastokeskuksen mukaan kaikkien kokoaikaisten palkansaajien keskimääräinen kuukausiansio oli vuoden 2005 viimeisellä neljänneksellä 2 555 euroa. Miehet ansaitsivat 2 813 euroa ja naiset 2 275 euroa.

-

Olen aina ihmetellyt tätä. Minusta Suomessa ei pitkään aikaan ole ollut havaittavissa henkeä, että naiselle olisi samasta työstä maksettava huonompaa palkkaa kuin miehelle.

Vielä vuosisadan alussa naiset eivät yksinkertaisesti kelvanneet tiettyihin virkoihin. Esimerkiksi apteekkiin naisia alettiin palkkaamaan vasta 1900-luvun alkuvuosina. Ensimmäisen naisen palkannut apteekkari palkkasi pian toisenkin naisen huomattuaan, että pirtuhävikki on naisten työvuoron aikana pienempi kuin miesten.

Tällainen kehityskulku on minun nähdäkseni jatkunut näihin päiviin asti, pätevyydestä on ollut merkittävin tekijä, kun on tajuttu, etteivät älykkyys ja ahkeruus korreloi sukupuolen kanssa.

En ole ymmärtänyt miksi työnantaja vaarantaisi hyvän naistyöntekijän työskentelymotivaation maksamalla hänelle pienempää palkkaa kuin mieskollegalle. Siksi tasa-arvosta meuhkaavien "Naisen euro on 80 senttiä" -hokema on tuntunut epäuskottavalta.

Ketkä sitten ovat hokeneet?

Tuulikki Petäjäniemen selvityksestä 2004 naisten ansiot 80 % miesten ansioista. Petäjäniemi korostaa, että sitä voidaan pitää yleisenä tasa-arvon mittarina, mutta se ei sinällään palkkaeroja."
Ammattiliitto Suora on raportoinut: "Suomessahan tilanne on vieläkin kehnompi; naisen euro on 80 senttiä"

Myös Vihreät ovat todenneet nettisivullaan: "Naisen euro on enintään 80 senttiä."

Kuin myös Valiokuntaneuvos, professori Pentti Arajärvi 2005: "... vaikka kokonaisuudessa naisen euro on tunnetusti 80 senttiä...".

Cronberg, Tarja Vihreät, eduskunnassa ryhmäpuheenvuoro 29.11.2006 : "Se, että naisten euro on vain 80 senttiä, voidaan nähdä eräänlaisena "lapsiverona"

Jopa EU-sivuston mukaan (6. maaliskuu 2009): "Suomessa naisten euro on yhä 80 senttiä."

Ja Tarja Filatov on Dooris-lehdessä 14.5.2008 todennut että: "... koska naisen euro on sen 80 senttiä on naisten leivän hintaa laskettava tai verotusta alennettava sukupuolen mukaan."

Jopa Tasavallan presidenttikin tiesi virkaanastujaispuheessaan 2006, että "Naisen euro on edelleen vain 80 senttiä".
-

Hesarissa Sumanen näyttää antavan asialle loogisen selityksen. Miesten ansiot ovat isommat, koska he tekevät pidempää päivää.

Naisten vuosityötunnit ovat matalammalla tasolla kuin miesten. Sumasen mukaan samasta työstä maksetaan sama palkka miehille ja naisille. Ero miesten ja naisten välille syntyy siitä, että enemmästä työstä maksetaan enemmän palkkaa.

-

Jos tämä on totuus ei voi kuin ihmetellä, miten yhä nykyäänkin totuus jää hokeman jalkoihin ja hokemasta tulee peruste, jolla politiikkaa tehdään.

Tuntuu että ehkemme sittenkään ole päässeet kovin kauas niistä ajoista, kun apteekkityötä pidettiin liian vaativana naisille, se kun oli korkeampaa älyä vaativaa hommaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti