sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Merimetso ja muita meren asukkeja 2






Aiempaan ihmettelynaiheeseen tuli tänään jatkoa YLen uutisissa:


"Moni Suomenlahdella veneilevä on pannut merkille merimetsojen valtaamat luodot. Puut ovat kuolleet ja kivet ovat valkoisen ulosteen peitossa."

Muutakin haittaa linnusta on. Noin puolet kalastajista arvioi merimetson haittaavan elinkeinoaan. Osa kalastajista onkin vaatinut jo vuosia järeitä toimia linnun karkottamiseksi.

"Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi tänä vuonna ensimmäisen kerran luvan puhkoa tarkasti rajatulla alueella lintujen munia. Lisäksi syksyllä aloitetaan metsästys. Poikkeuslupia on annettu tähän mennessä noin 600 linnun ampumiseen, mutta niitä saatetaan myöntää kesän aikana vielä lisää. "


silti

"Luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi korostavat kannanotoissaan, että merimetson aiheuttamaa haittaa kalastukselle ei ole tieteellisesti todistettu."


ja

"Nähtäväksi jää jäävätkö laittomat tuhotyöt pois, kun ampumiseen voi saada luvan. Pelkästään Varsinais-Suomessa hävittämisistä on tehty tänäkin vuonna useita tutkintapyyntöjä poliisille."
-

Tutkijat arvioivat että Suomen merialueilla pesii ainakin 16 000 paria merimetsoja. Vuonna 2009 niitä arvioitiin olevan 12.600 paria. Kannan rajoittaminen on vaikeaa. Se saattaa vaatia vuosikymmenten työn.

Samalla kun merimetson kannan rajoittamisen tarve tunnustetaan, on sen pesien hävittäminen rangaistava teko. Jotkut tutkijat myös mielellään odottelisivat että kannan kasvu pysähtyy itsestään.

-

Tuttavani tuli juuri Virosta. Hän oli nähnyt kummitussaaria, joiden kasvillisuus oli kokonaan kuollut ja kaikki valkoisen ulosteen peitossa.

Ei voi kuin ihmetellä miten näin runsaslukuista lintua halutaan suojella ja miten vähän painoa asiassa saa se, että kannan kasvu uhkaa kokonaista ammattikuntaa.

Ammattikuntaa joka tuottaa ravintoa, jota ravintosuositusten mukaan meidän jokaisen pitäisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.




"Kala on suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä. Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä n-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde. Kalan hyödyllisten rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä."
(EVIRA)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti