tiistai 13. heinäkuuta 2010

Laajaa kaistaa kaikelle kansalle

Ylen uutiset:

"Arviolta kolmannes kaikesta Suomen internetliikenteestä on laitonta elokuvien lataamista."


Tähän on tultu. Laittomuus kukoistaa, suomalainen suoraselkäisyys on mennyttä.

Netistä virtaa laitonta materiaalia kotikoneille kuin kieltolain aikaan Virolaista pirtua janoisiin suihin. Ja kuten silloinkin harrastus on suosittua kansan keskuudessa ja viranomaiset eivät voi mitään tai painavat asian villaisella.

Tätäkö varten laajakaistaa puuhataan joka mökkiin? Tätäkö varten hallitus arveli kansan tarvitsevan nopeaa internet yhteyttä tehdessään päätöksen valtakunnallisesta laajakaistahankkeesta? Hillitöntä laittomuutta tukeakseenko hallitus törsää hankkeeseen 13o miljuunaa euroa?


Netissä on joitakin palveluita, joissa voi katsoa elokuvia paitsi ilmaiseksi myös laillisesti. Ylellä on Areenansa, kaupallisilla TV-yhtiölläkin ilmaista tarjontaa on. Pientä maksua vastaan voi ohjelmia myös katsella jälkikäteen.

Mutta tilanne lienee ryöstäynyt niin pahaksi, ettei tuosta tarjonnasta ole vinoutuneen tilanteen oikaisijaksi. Pitäisi olla edullinen palvelu, josta löytyy kaikki niin kotimainen kuin ulkomainenkin tarjonta ja joka olisi kätevä käyttää ja ennen kaikkea edullinen.

Elokuvien katsomisen pitäisi olla halpaa ja katselusta pitäisi pystyä maksamaan yhdellä klikkauksella. Sanalla sanoen palvelun pitäisi olla helpompi käyttää kuin laiton imurointi. Se ei myöskään saisi hävitä laadussa sille ja yksi katselukerta saisi maksaa vain vähän – alle euron, kenties 20 senttiä.

Helppokäyttöinen, laadukas ja edullinen palvelu olisi ainoa keino palauttaa laillinen meno.

-

Ongelmia tämän edessä on useita. Eihän meillä ole edes sellaista kätevää ja turvallista kaiken kattavaa maksutapaa, joka tuon mahdollistaisi. Sitä on haikailtu koko internetin olemassaolon ajan. Siihen nähden asiassa on tapahtunut ihmeen vähän.

Mutta onko kyse lopultakin siitä, että tuotanto- ja jakeluyhtiöt laskevat nykytilanteen olevan itselleen paras mahdollinen vaihtoehto?

Olemme isojen kansainvälisten yhtiöiden kannalta aivan liian pieni markkina-alue, jotta meitä kannattaisi kohdella jotenkin toisin kuin muita. Miksipä esimerkiksi Avatarin jakeluyhtiö antaisi elokuvan lailliseen mutta edulliseen suomalaiseen palveluun, kun se voi varmemmin tahkota rahaa perinteisesti DVD – myynnillä ja elokuvateatterien kassoilla.

Emme voi tehdä tälle laittomuudelle kuten tehtiin kieltolain aiheuttamalle laittomuudelle. Toisin kuin silloin nämä asiat eivät ole käsissämme, suomalaista ratkaisua ongelmaan ei ole mahdollista saada.

Markkinavoimat ovat tainneet sysätä pienen kansakuntamme lopullisesti laittomuuden polulle.




Amerikkalaisilla on Hulu. Kovin kattavalta senkään tarjonta ei vaikuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti