keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Parkkisakko tekee kipeää

Pysäköimme kaupunkireissulla Anttilan katolle, koska olemme tavanneet siellä aina kaupunkireissuilla pysäköidä. Se on ollut kätevää ja maksutonta. Nyt parkkipaikalla vaadittiin pysäköintikiekko. Sitä ei autossamme ollut, joten päätin ostaa sellaisen.

Mennessäni hissiin näin joukon nuoria miehiä kirkkaissa liiveissään seisoskelevan parkkipaikalla. Tupakit paloivat ringissä. Mieleeni ei tullut, että juuri he olisivat pysäköinninvalvojia. Pysäköinninvalvojia he kuitenkin olivat.

Ostettuamme pysäköintikiekon, tytär juoksutti sen autoon, mutta sakkolappu oli jo ikkunassa.

-

Pysäköinninvalvonnan yksityistäminen on tuonut uutta ryhtiä sakottamiseen. Jo vanhastaanhan katujen varsilla valvonta on ollut kiitettävän tomeraa. Kaupungin kassaan on väärinpysäköijien toimesta varmaan tullut aimo siivu. Ehkäpä keskustan kaupatkin toivovat nyt lisätienestiä parkkipaikoiltaan ja palkkaavat yksityisiä pysäköinninvalvojia vahtimaan autoilijoita? Kalikka saattaa kuitenkin kalahtaa omaan nilkkaan.

Onkohan tehty tutkimusta, mitä parkkisakko oikeasti tulee maksamaan ja kuka sen maksaa?

Moni varmaan tekee saman päätöksen parkkisakon saatuaan kuin minä. Siirryn kuluttamaan toisaalle, jonnekin missä autokansaan suhtaudutaan suopeammin. Keskustan kauppojen liikevaihto ei siten minun toimestani enää kasva. Päinvastoin ne menettävät rahaa monin verroin parkkisakon verran.

Kaupunginkin kannattaisi miettiä parkkisakkopolitiikkaansa. Keskustan yrittäjät ovat jo vuosia eläneet sen uhan alla, että suuret automarketit vievät asiakkaat. En yhtään ihmettelisi, mikäli ahkerat pysäköinninvalvojat olisivat tahtomattaan edistämässä keskustan autioitumista, sillä markettien parkkipaikoilla ei sakkoja jaella. Monet saattavat tulkita sen asiakasystävällisyydeksi.

Parempi olisikin siirtyä jakamaan sakon sijaan varoituksia. Se olisi pehmeämpi ja asiakasystävällisempi tapa pitää väärinpysäköinnit aisoissa. Nykytekniikalla olisi varoituksista helppo pitää kirjaa ja antaa sakko vasta kolmannen varoituksen jälkeen.

Huoleni keskustan tulevaisuudesta on aito, sillä en ole katkera. Oman parkkisakkoni sain anteeksi. Löysin pysäköintikiekon ostotapahtuman todistavan kuitin taskuni pohjalta. Kirjoitin valituksen yksityiseen parkkiyhtiöön, liitin kuitin oheen ja valitukseni meni läpi.

Mutta automarketti sai silti uuden asiakkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti